Stroke är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Enligt Stroke.se drabbas cirka 30 000 människor varje år av antingen hjärnblödning eller hjärtinfarkt som är de slaganfall som går under benämningen stroke. En stroke uppkommer då en blodpropp eller inre blödning hindrar syret från att ta sig till hjärnan. Därmed får personen i fråga ett slaganfall som i värsta fall kan innebära döden direkt. Av de som drabbas dör ungefär hälften och en del får svåra funktionshinder för resten av livet. Forskare gör hela tiden sitt yttersta för att försöka hitta förebyggande mediciner samt för att se vilka samband som finns mellan människors dagliga liv och risken att drabbas av stroke. Förutom att försöka leva ett så hälsosamt liv som möjligt har forskare nu också genomfört studier som har gett häpnadsväckande resultat.

Godis eller hälsokost?

Choklad har blivit ett omdiskuterat ämne eftersom forskare på olika håll har insinuerat att denna godsak skulle chokladkunna ha flera hälsofrämjande effekter. Förutom att just mörk choklad enligt många experter kan vara bra för hjärtat, har svenska forskare nu kommit fram till att även ljus choklad kan ha samma positiva effekter. Tidigare har studier gjorts främst på kvinnor, men nu har detta svenska forskarteam även undersökt hur chokladen påverkar män. Resultatet av de undersökningar som gjorts visar att choklad har en lika positiv effekt på män som på kvinnor, och att det inte spelar någon roll hur hög kakaohalten är. Det viktiga är att få i sig en måttlig mängd med jämna mellanrum. Måttlighet är A och O då chokladen även innehåller mycket socker vilket kan ha en negativ effekt om du får i dig för mycket. Forskarna kom fram till att cirka 60 gram choklad i veckan är en lagom mängd för att förebygga just stroke.

Chokladens effekter

Choklad finns i många varianter där innehållet kan skilja sig åt en del. Den viktigaste ingrediensen i chokladen är kakao. Det är just kakaon som forskarna anser innehåller ämnen som kan påverka våra kroppar på ett positivt sätt. En mörk chokladbit innehåller mer kakao och har sedan en tid tillbaka ansetts vara den ”nyttiga” chokladen, medan den ljusare sådana som inte innehåller lika stor andel kakao inte fått samma status. Nu har denna föreställning dock ändrats då de forskare som studerat chokladintaget hos 37 000 män kommit fram till att det inte spelar någon roll vilken choklad man äter. Chokladen – eller kakaon – innehåller flavonoider (antioxidanter) som sägs förebygga åderförkalkning och inflammationer. Den ska också kunna sänka blodtrycket samt det dåliga kolesterolet i kroppen. Exakt hur detta sker vet forskarna inte ännu, men att chokladen hjälper till med detta är de flesta eniga om. Alltså skadar det inte att ta en liten bit choklad till kaffet. Vem vet, det kan vara en god och billig livsförsäkring om forskarna har rätt.