Svinkoppor är en hudinfektion som har en tendens att sprida sig snabbt. Det är bakterierna stafylokocker och streptokocker som orsakar denna infektion som i sig inte är farlig, utan kan upplevas som lite obehaglig på sin höjd. Då huden infekteras av dessa bakterier bildas små varfyllda blåsor som kan klia när de läker. Oftast sätter sig svinkopporna i ansiktet eller på händerna, d.v.s. de områden där mest hud-mot-hud-kontakt sker. Oftast är det barn som blir smittade av svinkoppor, men även vuxna kan drabbas. Skulle du eller ditt barn få svinkoppor kan det vara bra att veta hur du lättast behandlar och blir av med dessa så fort som möjligt. Även om det inte är någon farlig infektion är det viktigt att försöka stoppa spridningen så fort som möjligt.

Tvätta, tvätta, tvätta!

För att förhindra att svinkoppor sprider sig till fler människor runt omkring dig gäller det att du tvättar dina händer ofta. Du bör använda både tvål och vatten och verkligen se till att händerna blir rena. Torka dem gärna på en egen handduk så att du inte sprider smittan via denna då just handdukar är en stor smittobärare människor emellan. Det är viktigt att du torkar händerna, eller det område som är infekterat, och därefter smörjer blåsorna med en antibakteriell kräm så att det inte bildas skorpor. Bakterierna kapslas nämligen in under skorporna, så när dessa pillas av med naglarna hamnar bakterierna på fingrar och under naglar vilket innebär att de sedan kan spridas snabbt till en annan del av kroppen eller till någon som ännu inte blivit smittad. Förutom att byta handduk ofta är det också viktigt att byta sängkläder då smittan sprids även där. Även de kläder du bär på kroppen bör du byta så ofta du kan. Håller du dina smittade områden rena och inte pillar på blåsorna är risken att smitta andra inte stor. Det är dock svårare att se till att barn gör detsamma.

Det går över
Eftersom läkare helst inte skriver ut antibiotika såvida du inte får jättestora besvär behandlar du dina svinkoppor med receptfria antibakteriella krämer, samt tvål och vatten. Detta räcker oftast för att bli av med blåsorna och du behöver således inte ta tabletter eller starka krämer för att bli kvitt denna infektion. Läkare är restriktiva med antibiotika eftersom det visat sig att vissa utvecklar en resistens, vilket innebär att antibiotika inte kommer att kunna bota mer allvarliga sjukdomar som dessa människor kan komma att få i framtiden. Då svinkoppor är en helt ofarlig infektion finns det ingen anledning att använda antibiotika. Antibakteriella krämer fungerar effektivt och ser till att det inte växer några bakterier som kan spridas. Efter några dagar är blåsorna oftast borta och du riskerar inte längre att smitta någon annan.